Gluco Lift και Υπογλυκαιμία
August 3, 2023Το σώμα μας λειτουργεί με γλυκόζη. Για όλα όσα κάνουμε, από το πιο απλό όπως το να σηκωνόμαστε το πρωί από το κρεβάτι έως τις πιο έντονες δραστηριότητες όπως μαραθώνιος, κωπηλασία ή cross fit, χρειαζόμαστε ενέργεια.
Σε κανονικές συνθήκες, το σώμα μας δεν έχει μεγάλη ανάγκη για ζάχαρη διότι ουσιαστικά καταναλώνουμε λίπος σαν ενέργεια, όταν π.χ. καθόμαστε ή περπατάμε. Όταν όμως ασκούμαστε έντονα, σταδιακά το σώμα μας αυξάνει την αναλογία γλυκόζης και μειώνει την αναλογία λίπους. Όταν φτάνουμε στο αερόβιο κατώφλι, το σώμα μας πλέον βασίζεται αποκλειστικά στη γλυκόζη για ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, η γλυκόζη είναι αυτή που μας επιτρέπει να πιέζουμε δυνατά και να καταρρίπτουμε τα προσωπικά μας ρεκόρ. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι όταν θέλουμε πραγματικά να πιέσουμε τον εαυτό μας, χρειαζόμαστε γλυκόζη. Για παράδειγμα, μετά από περίπου 60-90΄ ποδηλασίας σε μέτρια έως υψηλή ένταση, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουμε τα πρώτα σημάδια κόπωσης. Αυτό είναι το σημείο που το γλυκογόνο του σώματος αρχίζει να εξαντλείται και το σώμα δεν μπορεί να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απόδοσης. Τότε, αναγκαζόμαστε να μειώσουμε την ένταση, ώστε το σώμα μας να επιστρέψει σε κατανάλωση σωματικού λίπους, ως πηγή ενέργειας. Έτσι, αν θέλουμε να πιέσουμε περισσότερο, θα πρέπει να καταφύγουμε σε περισσότερη γλυκόζη, ιδανικά υπό τη μορφή συμπληρωμάτων γλυκόζης ταχείας δράσης όπως τα Gluco Lift. Η γλυκόζη στη μορφή αυτή πηγαίνει κατευθείαν στους μύες μας για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια και μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την απόδοσή μας σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας την εμφάνιση της κόπωσης.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δισκία γλυκόζης ταχείας δράσης Gluco Lift. κατά τη διάρκεια της προπόνησης για να αυξήσετε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η δεξτρόζη, δηλ. η γλυκόζη που υπάρχει στα δισκία γλυκόζης Gluco Lift, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αθλητική απόδοση.
Τα οφέλη της χρήσης των δισκίων γλυκόζης ελέγχθηκαν στο πλαίσιο μελέτης διάρκειας οχτώ εβδομάδων σε 31 γυναίκες – μέλη εθνικής ομάδας κωπηλασίας. Οι ερευνητές χρονομετρούσαν την εκάστοτε αθλήτρια καθώς κωπηλατούσε σε μια συνηθισμένη απόσταση, ούτως ώστε να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων. Κατόπιν, τους ζήτησαν να καταναλώσουν ειδικά αναψυκτικά πριν και μετά από κάθε προπόνηση για οχτώ εβδομάδες. Ορισμένα από τα αναψυκτικά περιείχαν συμπληρώματα δεξτρόζης ενώ άλλα περιείχαν ριβόζη (ένας άλλος τύπος ζάχαρης). Οι αθλήτριες δεν γνώριζαν τι είδους αναψυκτικού έπιναν. Τέλος, τους ζητήθηκε να κωπηλατήσουν ξανά κατά το τέλος της μελέτης, ώστε να διαπιστωθούν τα όποια οφέλη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των αθλητριών που κατανάλωναν δεξτρόζη σημειώθηκε βελτίωση των χρόνων κωπηλασίας άνω των 15,2 δευτερολέπτων. Αυτή η ταχύτητα ήταν 10 δευτερόλεπτα πιο γρήγορη από εκείνη που σημειώθηκε στην ομάδα της ριβόζης.