Gluco Lift και Υπογλυκαιμία
August 3, 2023Υπάρχουν 3 κύριες μορφές ζάχαρης που καταναλώνουμε συνήθως – γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Τα σάκχαρα είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και ένα απαραίτητο πρόσθετο σε πολλές διαδικασίες παρασκευής τροφίμων.
Η γλυκόζη και η δεξτρόζη είναι το ίδιο πράγμα. Τα ονόματα «Γλυκόζη» και «Δεξτρόζη» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Επίσημα γνωστή ως μονοϋδρική δεξτρόζη ή D-γλυκόζη, η δεξτρόζη είναι ο πιο κοινός τύπος γλυκόζης.
Γλυκόζη – Η Πρωταρχική Πηγή Ενέργειας του Σώματος
Όταν τρώμε, το πεπτικό μας σύστημα διασπά την τροφή για να δημιουργήσει γλυκόζη που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Η γλυκόζη είναι η πιο κοινή μορφή απλού σακχάρου που βρίσκεται σε ζωντανούς οργανισμούς. Μόλις καταναλώσουμε γλυκόζη και απορροφηθεί στο αίμα, συνήθως την αναφέρουμε ως γλυκόζη αίματος ή σάκχαρο αίματος.
Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος και μια ξαφνική αύξηση ή μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας μπορεί να προκαλέσει ανθυγιεινές συνέπειες. Το σώμα σας παράγει γλυκόζη από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε γλυκόζη όταν χρειάζεται από συμπληρώματα γλυκόζης ταχείας αποδέσμευσης, που προσφέρουν μια αποτελεσματική αντιμετώπιση για την υπογλυκαιμία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης τους.
Πώς επεξεργαζόμαστε τη γλυκόζη;
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας αυξάνονται και πέφτουν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, ανάλογα με τις σωματικές μας δραστηριότητες και πότε φάγαμε τελευταία φορά.
Λαμβάνουμε όλη τη γλυκόζη που χρειάζεται το σώμα μας από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Το επίπεδο γλυκόζης ενός υγιούς ατόμου κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 70 μέχρι 100 mg/dl πριν το φαγητό.
Αυτό το επίπεδο μπορεί να φτάσει έως και 140 mg/dl δύο ώρες μετά το φαγητό. Το πάγκρεας για να βοηθήσει τα κύτταρα μας να απορροφήσουν τη γλυκόζη, παράγει ινσουλίνη, μια ορμόνη που διασπά τη γλυκόζη.
Καθώς συμβαίνει αυτό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν μέχρι το επόμενο γεύμα μας.
Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγεται. Τα άτομα με αυτή την πάθηση χρειάζονται μια εξωτερική πηγή ινσουλίνης (κυρίως από ενέσεις ινσουλίνης) για να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης τους.
Μοριακά Χαρακτηριστικά της Γλυκόζης
Η γλυκόζη εμφανίζεται φυσικά σε δύο διαφορετικούς τύπους μοριακών διατάξεων γνωστών ως ισομερή L-γλυκόζης και D-γλυκόζης.
Αυτά τα ισομερή γλυκόζης περιέχουν και τα δύο πανομοιότυπα μόρια, αλλά είναι διατεταγμένα σε μια κατοπτρική αντανάκλαση μεταξύ τους. Ενώ το ισομερές D-γλυκόζης πολώνει το φως δεξιόστροφα, το ισομερές L-γλυκόζης πολώνει το φως αριστερόστροφα.
Η D-γλυκόζη βρίσκεται φυσικά σε φυτά και λαχανικά. Η L-γλυκόζη, από την άλλη πλευρά, δεν εμφανίζεται φυσικά στη φύση, αλλά μπορεί να συντεθεί στο εργαστήριο. Η D-γλυκόζη αναφέρεται συχνά ως Δεξτρόζη ή Δέξτρο, και είναι βιοχημικά πανομοιότυπη με τη γλυκόζη που χρειάζεται ο οργανισμός.
Φυσικά Σάκχαρα
Η δεξτρόζη είναι μια μορφή γλυκόζης που βρίσκεται σε φυσικά τρόφιμα όπως το καλαμπόκι, τα φρούτα και το μέλι. Ενώ η δεξτρόζη, η σακχαρόζη και η φρουκτόζη είναι όλα απλά σάκχαρα, ο αντίκτυπος που έχει το καθένα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ποικίλλει μπορεί να ποικίλλει. Λόγω της μοριακής της σύνθεσης, η δεξτρόζη βαθμολογείται με 100 στον γλυκαιμικό δείκτη καθώς αυξάνει πολύ γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Συγκριτικά, η σακχαρόζη και η φρουκτόζη βαθμολογούνται με 65 και 19 στην κλίμακα GI.
Η δεξτρόζη έχει επίσης περίπου 20% λιγότερο γλυκιά γεύση από τη σακχαρόζη, γι’ αυτό και η σακχαρόζη χρησιμοποιείται συχνά ως γλυκαντικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
Σύμφωνα με το Sugar Association, η πλειονότητα της δεξτρόζης στα τρόφιμα προέρχεται από άμυλο καλαμποκιού. Μπορείτε να βρείτε δεξτρόζη σε πολλά τρόφιμα, επιδόρπια, ποτά, σνακ και ψημένα προϊόντα. Ευνοείται ιδιαίτερα στη βιομηχανία τροφίμων για τα διογκωτικά και συντηρητικά του οφέλη ενώ αφήνει το τελικό προϊόν μέτρια γλυκό.
Αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας με δεξτρόζη
Η δεξτρόζη είναι πανομοιότυπη με τη γλυκόζη (τα ονόματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά) και αποτελεσματική για τη διαχείριση του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα με υπογλυκαιμία ή διαβήτη μπορούν να λάβουν δεξτρόζη από το στόμα ή ενδοφλέβια για να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους πολύ γρήγορα.
Περίληψη
Βιοχημικά, η D-γλυκόζη και η δεξτρόζη είναι πανομοιότυπες. Αυτό καθιστά τη δεξτρόζη την πιο αποτελεσματική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, καθώς σε αντίθεση με άλλα απλά σάκχαρα, η δεξτρόζη μπορεί να απορροφηθεί απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος για να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τη θεραπεία ταχείας δράσης για διαβητικούς και άτομα που πάσχουν από υπογλυκαιμία.